Free Spirit +16
Home

FAQ

Ja, absoluut, wij reserveren een aantal kamers voor de “beddenboekers” en jij kiest ter plaatse zelf, samen met de andere reizigers die onder dezelfde formule hebben geboekt, met wie je de kamer wil delen!

Free Spirit (Limited) is exclusief voor reizigers vanaf 16 jaar. Let op: 16 jaar is de effectieve minimumleeftijd, niet het jaar waarin je 16 wordt. 

Enige uitzondering: reis je met een groepje van minstens 3 personen, waarvan 2 al 16 jaar zijn, dan mag er een 3de mee die nog 15 jaar is maar ook van geboortejaar 2003.  De meerderheid van je groepje moet dus steeds minstens 16 jaar zijn op de dag van vertrek, de 15-jarige moeten dus ook steeds van geboortejaar 2003 zijn.  Wij raden dit echter af!  Een 15-jarige wordt namelijk vaak de toegang geweigerd in erg veel bars en discotheken, die bij wet +16-jarigen niet mogen toelaten (vooral in Spanje).  Van de partydeal, inbegrepen bij Free Spirit Limited, ga je dus slechts beperkt gebruik kunnen maken als 15-jarige.  Terugbetaling wegens weigering ter plaatse is helaas niet mogelijk.

 

 

De waarborg voor de studio’s/appartementen hangt af van de grootte en de kwaliteit.  Deze bedraagt +/- € 250. Je betaalt deze waarborg ter plaatse zelf aan de verhuurder van uw appartement. In ruil krijg je de sleutel. Op het einde van je verblijf geeft je de sleutel terug en ontvangt je de waarborg terug, op voorwaarde dat de studio/appartement zich nog in dezelfde staat bevindt*. Is dit niet het geval, dan kan de waarborg (gedeeltelijk) ingehouden worden door de verhuurder.

Je mag in Spanje geen discotheek binnen onder de leeftijd van 16 jaar.  De discotheken doen ook identiteitskaartcontrole, daar zij enorme boetes ontvangen, mochten zij betrapt worden op het binnenlaten van -16 jarigen.

Op elke bestemming is er een eigen Jongerentravel monitorenteam aanwezig, opgeleid en ernstig geselecteerd door het opleidingscentrum Sports4Fun vzw. Elk team staat onder leiding van één of meerdere ervaren hoofdmonitoren, met reeds jarenlange ervaring in het begeleiden van onze reizen.

De reisleiding zorgt ter plaatse voor de praktische organisatie en is 24/24 bereikbaar voor vragen en in geval van problemen. Verder zorgt de reisleiding ook voor een aanbod aan excursies waaraan de jongeren vrijblijvend kunnen deelnemen. Elke avond voorziet de reisleiding ook een partyprogramma (eveneens vrijblijvend).

Ja, je kan op al onze reizen ook met eigen vervoer reizen. Je ontvangt dan een korting als je het vervoer annuleert (zie opties).  Wil je echter met eigen vervoer reizen omdat je op onze website ziet dat bv. een bepaalde vlucht volzet is, neem dan toch eerst nog even contact met ons op, misschien lukt het ons nog je alsnog op die vlucht te krijgen!

Je bent alleen of met 2 en wil geen eigen kamer/appartement/tent. In dit geval deel je de accommodatie met andere reizigers in dezelfde leeftijdscategorie. Je kan het type verblijf niet kiezen en hebt ook een beperkte keuze aan hotels & bestemmingen. Ter plaatse kan je, in samenspraak met de overige beddenboekers, beslissen wie met wie een kamer/appartement/tent zal delen. Ga je met 2 personen als beddenboekers mee, dan moet je wel altijd 1 boekingsformulier invullen (waarop je kan kiezen voor individuele facturatie)!

Uiterlijk 21 dagen voor vertrek zal worden meegedeeld of er voldoende beddenboekers zijn om een kamer-/appartementsindeling te maken. Indien niet, kan de reis doorgaan mits betaling van een single-supplement. Op jouw vraag kunnen wij ook alternatieve reisperiodes/-bestemmingen nakijken. Er bestaat altijd een kans dat beddenboekers op de kamer van onze monitoren terechtkomen.

Monitor zomer:

 • Minstens 19 jaar
 • Echte teamplayer
 • Entertainer in hart en nieren
 • Kan originele activiteiten bedenken 
 • Verantwoordelijk voor een bepaalde groep jongeren
 • Ervaring in het werken met jongeren (jeugdbeweging, opleiding leerkracht, speelplein,...)

 

Reisleider zomer:

 • Minstens 21 jaar.
 • Zelfstandig
 • Multitasker
 • Sterk organisatietalent
 • Administratieve taken
 • Proactief & probleemoplossende mindset
 • Contacten onderhouden met de lokale partners en het kantoor
 • Reeds voldoende verworven ervaring bij Jongerentravel of andere organisaties

 Solliciteer hier!

Studio 

Een studio is altijd een leefruimte met slaapgelegenheid tot 4 personen of meer, dit is uiteraard afhankelijk van de grootte van de studio. In elke studio is een badkamer met douche of bad en een toilet aanwezig. De studio is ook voorzien van een kitchenette bestaande uit elektrische kookplaten, een koelkast. 

Appartement 

Een appartement bestaat uit minstens 2 verschillende ruimten. Elk appartement heeft standaard een slaapkamer en een woonkamer die dienst doet als woon/leef- en slaapruimte. In elk appartement is een badkamer met douche of bad aanwezig. In veel gevallen is er een apart toilet (anders bevindt het toilet zich in de badkamer). Elk appartement heeft een kitchenette met elektrische kookplaten, een koelkast en in sommige gevallen een afwasmachine.

Ja, dit mag.  Maar let op, ter plaatse kost dit altijd 3 euro meer (partydeal +5 euro).  Bovendien kan je slechts bijboeken zolang er plaatsen beschikbaar zijn.

Algemeen

Sinds een aantal jaren maken wij geen brochures meer. Je kan het volledige aanbod steeds terugvinden op onze website!

Natuurlijk! Je bent meer dan welkom.

 • Maandag tot vrijdag: van 10u00 tot 18u00 
 • Zaterdag: van 10u00 tot 13u00 (enkel kantoor Antwerpen geopend!) 

Het Reishuis

Kantoor Mechelen 
Liersesteenweg 441 
2800 Mechelen 
Tel.: 015 690 500 
 
Kantoor Antwerpen 
Jan Van Rijswijcklaan 258 
2020 Antwerpen 
Tel.: 03 291 17 15 
 
Je kan ons ook steeds telefonisch of via e-mail (info@jongerentravel.be) contacteren.

Alle reizen waarvan de prijs zichtbaar is, zijn nog niet volzet.

Let wel, er is altijd een kleine kans dat we jou, na je boeking, toch nog een alternatief moeten aanbieden. Heel af en toe kruist een boeking met de update van de website waardoor er iets geboekt wordt dat eigenlijk al niet meer vrij is. Dit gebeurt zeer weinig. Mocht het jou overkomen, dan nemen we onmiddellijk contact met je op om een volwaardig alternatief te vinden (andere periode, andere accommodatie, ...).

KBC: 733-0048515-45
IBAN: BE44 7330 0485 1545
BIC: KREDBEBB

We kunnen het je niet vaak genoeg op het hart drukken: als je een overschrijving aan ons doet, vermeld dan ALTIJD de gestructureerde mededeling die je ook op je reiscontract vindt. Alleen zo wordt je betaling automatisch aan je reiscontract gelinkt en vermijd je dat je aanmaningen krijgt.

Een reis boeken & betalen

Het lidgeld van 15 euro wordt aangerekend om de werking van Sports4Fun vzw te ondersteunen. Dit is het opleidingscentrum van onze monitoren, die allemaal vrijwilligers zijn! Het lidgeld wordt jaarlijks aangerekend, per gezin. Een jaar loopt van 1 september tot 31 augustus.  

 
Al onze vakanties worden begeleid door ons eigen Jongerentravel-monitorenteam. Deze monitoren worden opgeleid en ernstig geselecteerd door het monitoren- en opleidingscentrum sports4Fun vzw. De selectie gebeurt op basis van ervaring in het jeugdwerk en/of reiswerking of het bezit van een diploma of attest onderwijs, jeugdwerking, sport, …  
 
Al onze monitoren zijn vrijwilligers, die zich volledig kosteloos in hun vrije tijd willen engageren voor jongeren.
Tijdens de online boeking stellen we elke groep(je) volgende vraag:
 
Hoe willen jullie de administratie laten verlopen?
 • Gemeenschappelijke administratie: alle reizigers staan op 1 gezamenlijke factuur vermeld (met gedetailleerde prijs per reiziger).  De betalingen voor de volledige reis moeten gebeuren door hoofdboeker
 • Individuele administratie: elke reiziger krijgt een eigen factuur.  Elke reiziger kan individueel de betalingen van zijn/haar reis uitvoeren
Met de online boekingsmodule op onze website.
 • je reist alleen: single-kamer / bed jongen / bed meisje: je kan onmiddellijk starten met de boeking.
 • je reist samen met vrienden: Je kiest wie de hoofdboeker wordt.  Dit is de persoon die de boeking ingeeft en die Jongerentravel altijd als eerste zal contacteren bij vragen over de boeking. Alle reizigers bezorgen de hoofdboeker het ingevulde boekingsformulier, zodat de hoofdboeker over alle gegevens en toestemming van de reizigers beschikt.  Dan pas kan de hoofdboeker de boeking in de online boekingsmodule ingeven. 
Na boeking ontvangt elke reiziger per email een bevestiging met prijsopgave.  Je krijgt dan nog 24 uur bedenktijd (Opgelet, niet van toepassing op lastminutes - reizen die binnen 14 dagen aanvangen/!

Elke boeking is definitief bij ontvangst op ons kantoor (uitgezonderd online boeking meer dan 2 weken voor afreis: 24 uur bedenktijd). Je krijgt zo snel mogelijk (meestal binnen 7 dagen) je reiscontract toegestuurd/doorgemaild. Elke boeking moet eerst intern worden nagekeken. Daarna ontvang je van ons een reiscontract waarmee wij je boeking bevestigen.
 
 • Kies je bestemming en/of thema aan de hand van de reiszoeker. 
 • Klik op de foto van het kamp/het hotel van jouw keuze in het midden van je scherm. 
 • Kies in het menu voor het tabblad 'PRIJZEN'. 
 • Selecteer in de prijzentabel de prijs die overeenkomt met de periode en het kamertype dat je wenst te boeken. 
 • Nu krijg je rechts van prijzentabel een overzicht van jouw selectie en de prijs.  
 
Wanneer je een kamp boekt, krijg je, voor het definitief doorsturen van je boeking, ook de totaalprijs van de boeking te zien. Hier komen geen extra kosten meer bij.

De hoofdboeker is in de eerste plaats de persoon die alle gegevens van de medereizigers verzamelt en de volledige boeking aan ons bezorgt. Uiteraard doet de hoofdboeker dit pas wanneer hij/zij 100% zeker is dat alle medereizigers ook effectief aan de reis zullen deelnemen.

De hoofdboeker is ook de persoon die door ons gecontacteerd wordt voor algemene vragen i.v.m. de boeking, of wanneer gegevens van een medereiziger niet blijken te kloppen.

Wanneer je met de groep kiest voor gemeenschappelijke facturatie (zie ook verder in de FAQ) is de hoofdboeker ook de enige persoon die aan ons betalingen mag doen. Hij/zij zorgt dat de medereizigers hun deel correct aan hem/haar betalen.

De hoofdboeker is altijd een van de medereizigers en kan geen ouder of derde zijn. Uiteraard wordt een minderjarige hoofdboeker wel vertegenwoordigd door een ouder.

Verzekeringen / annulatie

Het is steeds mogelijk om je boeking te annuleren. Je dient er wel rekening mee te houden dat aan een annulatie altijd kosten zijn verbonden (enkel wanneer je binnen 24 uur na het maken van de boeking annuleert, is de annulatie kosteloos).

Annulaties worden nooit telefonisch bevestigd! Een annulatie moet steeds schriftelijk aangekondigd worden. Indien je geen annulatieverzekering hebt geboekt via Jongerentravel of wanneer de reden die tot de annulatie leidt niet wordt aanvaard door de verzekeringsmaatschappij, volstaat het om een e-mail te sturen naar info@jongerentravel.be. Daarna ontvang je van ons alle info over de verdere concrete afhandeling van de annulatie. Wanneer je een annulatieverzekering via Jongerentravel hebt geboekt en de reden die tot de annulatie leidt, komt in aanmerking voor tussenkomst van de verzekering, dan moet je je annulatie officieel bevestigen door middel van een aangetekend schrijven.

In je e-mail of aangetekend schrijven vermeld je volgende gegevens: reiscontractnummer, bestemming, vertrekdatum, te annuleren perso(o)n(en), reden van annulering, naam en handtekening van de titularis van het dossier (in de regel de geadresseerde van het reiscontract).

Aangezien bij boeking het transport onmiddellijk wordt vastgelegd en de hotelier nog dezelfde dag op de hoogte wordt gebracht – wat een formeel engagement van de reisorganisator betekent – zijn annuleringskosten verschuldigd vanaf de reservatie, zelfs indien je de bevestiging nog niet hebt ontvangen.

Welke annulatiekosten op welke termijn van toepassing zijn, vind je terug in onze Bijzondere Voorwaarden.

Annulering door reiziger met annulatieverzekering

Bij annulering dienen de contractueel vastgelegde vergoedingen in alle gevallen betaald te worden door de inschrijver: indien U aangifte wenst te doen van een annulatie (enkel via aangetekend schrijven) moet vóór de aangifte het reiscontract volledig betaald zijn. Jongerentravel zal vervolgens een dossier openen bij Protections Travel Insurance. Bij aanvaarding volgt een terugbetaling. Volgende kosten worden in elk geval ingehouden: administratieve kost van € 50, het lidgeld en het bedrag van de verzekering.

Opgelet! Vliegtuigtickets zijn sowieso no-refund, en zullen dus ook niet worden terug betaald! Bij nietaanvaarding door de verzekeraar Protections Travel Insurance, zal het dossier behandeld worden als een annulatie zonder verzekering.

 

Annulering door reiziger zonder annulatieverzekering of annulatie omwille van persoonlijke redenen

Elke reiziger is vrij in keuze van verzekeringsmaatschappij. Indien de reiziger geen verzekering via Jongerentravel, bij Protections Travel Insurance, reserveert, staat hij zelf in voor het indienen van een dossier bij zijn eigen gekozen verzekeringsmaatschappij. Jongerentravel behandelt deze gevallen als annulatie omwille van persoonlijke redenen. In het geval dat de reiziger geen verzekering heeft geboekt of in het geval van annulatie om persoonlijke redenen die niet door Protections Travel Insurance(indien verzekerd via Jongerentravel) worden aanvaard is de reiziger in elk geval volgende vergoedingen verschuldigd aan de reisorganisator, als vergoeding voor gedane kosten:

 • Annulatie langer dan acht weken voor de aanvang van de vakantie: 75 euro per persoon.
 • Annulatie langer dan zes weken voor de aanvang van de vakantie : 20% op de totaalprijs met een minimum van € 150 per persoon.
 • Annulatie meer dan vier weken en minder dan zes weken voor de aanvang van de vakantie : 50% op de totaalprijs, met een minimum van € 250 per persoon.
 • Annulatie meer dan twee weken en minder dan vier weken voor de aanvang van de vakantie : 75% op de totaalprijs, met een minimum van € 350 per persoon.

Opgelet! Deze kost wordt vermeerderd met de eventuele meerkost, indien de bezetting van een kamer/appart. wijzigt en hierdoor de prijs van de overige reizigers verhoogt of andere kosten niet eigen aan de annulatie, zoals wijzigingskosten, dossierkosten, ... 

 • Annulatie minder dan twee weken voor de aanvang van de vakantie of niet opdagen op de vertrekdag: 100% op de totaalprijs.
 • Bij niet-deelname om welke reden dan ook, blijft de volledige reissom verschuldigd.

 

Annulatie met plaatsvervanger:
Indien bij annulatie tot twee weken voor het vertrek onmiddellijk bij de annulatie een vervangend deelnemer voorzien wordt door de geannuleerde worden voor zover de reisfaciliteiten dit toelaten worden volgende kosten aangerekend voor deze vervanging, exclusief annulatie- en verzekeringskosten en kosten lidgeld:

 • Meer dan 4 weken voor de aanvang van de vakantie: € 25.
 • Meer dan 2 weken en minder dan 4 weken voor de aanvang van de vakantie: € 65.

 

Bij elk kamp kan je een extra reis- en/of annulatieverzekering afsluiten bij Protections Travel Insurance (Klik hier voor de voorwaarden)

Onderstaande prijzen zijn van toepassing voor alle zomerreizen, met uitzondering van Thailand:

 • Annuleringsverzekering = € 24,-
 • Reisbijstandsverzekering = € 24,-
 • All-in verzekering (annulering en reisbijstand) = € 29,-   

Onderstaande prijzen zijn van toepassing op de rondreis Thailand:

 • Annuleringsverzekering = € 75,-
 • All-in verzekering (annulering en reisbijstand) = € 90,-   

 

Men denkt vaak dat na het afsluiten van een annulatieverzekering, een reis kosteloos geannuleerd kan worden. Dit is niet het geval! De dekking van een annuleringsverzekering gaat in zodra deze besteld is. Je kan echter alleen aanspraak maken op deze verzekering indien de volledige reissom voldaan is. Een annulatieverzekering dekt ook niet elke annulatiereden. Om te weten wanneer een annulatieverzekering van toepassing is verwijzen wij naar de voorwaarden van onze verzekeraar .

Om in detail te weten wat onze reisbijstand- en/of annulatieverzekering dekt, verwijzen wij naar de voorwaarden van onze verzekeraar die je hier kan raadplegen.

Waarom kiezen voor Free spirit +16

TOP